Vind hier informatie, updates en occasions van auto's met 7 zitplaatsen of meer! Lees onze blogs en reageer!

Nog geen lid? Registreer nu! Of wachtwoord vergeten?

Begrippen

Niet bekend met veel van de begrippen die worden gebruikt in de autowereld of op deze website? Hier leggen we de belangrijkste voor je uit!


Multi-purpose vehicle; veelzijdige en ruime auto’s met een hoge instap en vaak genoeg ruimte voor 7 zitplaatsen. Voorbeelden van populaire MPV’s zijn de Volkswagen Touran, Opel Zafira en de Ford Galaxy. Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen mini, midi en full-size MPV’s.

Kleinere multi-purpose vehicles. Vaak hebben deze modellen niet genoeg ruimte voor 7 volwaardige zitplaatsen, maar ze zijn er wel! Zevenzitters hebben soms nog wel eens een derde zitrij die alleen geschikt is voor kinderen en te krap voor volwassenen. Voorbeelden zijn de Fiat 500L of de Opel Combo Life.

De grootste multi-purpose vehicles met de meeste laadruimte. Vooral op de Noord-Amerikaanse markt zijn dit soort modellen nog erg populair. Voorbeelden van full-size MPV’s zijn de Chrysler (Grand) Voyager, Kia Carnival, SsangYong Rodius en de Volkswagen Sharan.

Multi-purpose vehicles die kleiner zijn dan de full-size MPV’s, maar groter dan mini-MPV’s. Zevenzitters hebben soms nog wel eens een derde zitrij die alleen geschikt is voor kinderen en te krap voor volwassenen. Voorbeelden van midi-MPV’s zijn de Volkswagen Touran en de BMW 2-serie Gran Tourer.

Sports utility vehicle; grote en ruime voertuigen die een hoge instap hebben en wat sportiever zijn vormgegeven dan personenbusjes of MPV’s. Ook zijn ze in bepaalde mate geschikt voor off-road gebruik, bijvoorbeeld door vierwielaandrijving. Binnen SUV’s wordt vaak wel onderscheid gemaakt tussen terreinwagens, luxe SUV’s, full-size SUV’s, midsize-SUV’s en mini-SUV’s.

Zeer grote, luxe SUV’s met grote motoren, die offroad ook nog enigszins goed inzetbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Cadillac Escalade, Audi Q7 en de BMW X7.

Zeer luxe, grote SUV’s met veel ruimte en een standaard uitvoering die veel luxe bezit. Voorbeelden van zevenzitters in dit segment zijn de Bentley Bentayga, Volvo XC90 en Mercedes-Benz GLS.

SUV’s die qua grootte tussen de compacte en full-size in zitten. Het zijn SUV’s die goed rijden op de weg, maar niet altijd over offroad kwaliteiten beschikken. Voorbeelden van mid-size SUV’s zijn de Ford Kuga, Honda CR-V en de Land Rover Discovery Sport.

Auto’s waarvan het uiterlijk is aangepast, waardoor deze de uitstraling van een SUV krijgt. Deze auto’s hebben een hogere instap omdat ze verhoogd zijn en beschikken vaak over aangepaste bumpers. Voorbeelden van cross-overs zijn de CrossTouran of de Mitsubishi Outlander.

Term die wordt gebruikt voor zeer grote MPV’s of de personenuitvoering van een bestelwagen (personenbusje). Voorbeelden van minivans zijn de Chrysler Grand Voyager, Renault Grand Kangoo of de Mercedes-Benz V-Klasse. In Amerika wordt de term gebruikt om simpelweg MPV’s mee te duiden.

Met Youngtimers worden doorgaans auto’s bedoeld die ouder dan 15 jaar oud zijn en nog niet onder de oldtimer regeling (ouder dan 30 jaar) vallen.

De regeling voor zakelijk rijden houdt feitelijk in dat het bijtellingsbedrag over de dagwaarde van de auto wordt berekend en niet over de nieuwwaarde. Omdat de dagwaarde van Youngtimers aanzienlijk vermindert, geldt dit ook voor het bedrag dat maandelijks voor bijtelling wordt betaald. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet wel voldaan zijn aan een aantal voorwaarden.

Het energielabel zegt iets over de zuinigheid van de auto ten opzichte van auto’s uit hetzelfde segment van andere merken. Er worden dus geen absolute waarden vergeleken van alle auto’s onderling. Elektrische auto’s krijgen standaard een A-milieulabel.

Uitstoot wordt gemeten in aantal grammen koolstofdioxide (CO²) per kilometer. Dit wordt gemeten omdat CO² een broeikasgas is waarvan de mens tot op zekere hoogte de uitstoot kan reguleren. De gemiddelde uitstoot van een reguliere personenauto is 104 gram CO² per kilometer. Bij zevenzitters ligt dit gemiddelde op 158 gram CO² per kilometer.

Bij sommige zevenzitters is de ruimte op de derde zitrij dusdanig krap dat deze zitplaatsen eigenlijk niet voor volwassenen als volwaardig kunnen worden gerekend. We spreken dan van 5+2 zitplaatsen.

Verzamelnaam voor kliksystemen in autostoelen waar kinderzitjes aan kunnen worden bevestigd. De meeste nieuwe auto’s zijn momenteel met ISOFIX uitgerust, maar niet in alle modellen zit het op alle zitplaatsen.

Een Britse vervoersoplossing waarbij je vier zitplaatsen voor kinderen onder de 12 jaar op je achterbank installeert en zo van een vijfzitter een zeszitter kunt maken.

Ook wel biodiesel of Ethanol E85 genoemd. Hier worden biologische materialen als mais, tarwe, suikerbieten en rogge aan diesel toegevoegd. Van deze brandstof wordt weinig gebruik meer gemaakt, maar de Ford Galaxy en Ford S-Max zijn voorbeelden van modellen die hierop konden rijden.

Staat voor liquefied petroleum gas, ofwel: autogas. Vooral van 1990 tot 2010 was deze brandstof erg populair. Zevenzitters die leverbaar waren op LPG, waren de Opel Zafira, de Dacia Lodgy en de Dacia Logan MCV.

CNG staat voor Compressed Natural Gas, ofwel: aardgas. Sommige modellen worden (deels) aangedreven door deze brandstof, al komt dit tegenwoordig amper meer voor. Voorbeelden van zevenzitters waarvan er uitvoeringen op aardgas zijn betreffen de Volkswagen Touran, Opel Zafira en de Fiat 500L

Bij een volledig elektrische auto wordt de auto enkel aangedreven door een lithium-ion-accu. De actieradius wordt bepaald door wat voor accupakket bij de auto wordt geleverd. Voorbeelden van volledig elektrische zevenzitters zijn de Tesla Model X, Mercedes-Benz EQB en de Volkswagen ID6.

Er zijn diverse hybride motoren. Bij een hybride motor wordt een conventionele verbrandingsmotor (meestal benzine) gecombineerd met een elektrische aandrijflijn. Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen. Bij een plug-in hybride motor heeft de auto een bepaald aantal elektrische kilometers die gereden kunnen worden, voordat er wordt overgeschakeld op benzine of diesel.

Bij een Mild Hybrid Electric Vehicle dient de batterij enkel om de brandstofmotor extra te ondersteunen wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld bij optrekken of accelereren.


Verder naar:

Inloggen