Opel Zafira


  • Benzine
  • Diesel
  • Aardgas (CNG)
  • LPG

Producties

  • 5-deurs, MPV, 1999-2003
  • 5-deurs, MPV, 2003-2005
  • 5-deurs, MPV, 2005-2008
  • 5-deurs, MPV, 2008-2011
  • 5-deurs, MPV, 2011-2016 (Zafira Tourer)
  • 5-deurs, MPV, 2016-2019 (Zafira Tourer)

Algemene informatie

De Zafira is een succesvolle midi-MPV van het Duitse Opel en het Amerikaanse General Motors met standaard zeven zitplaatsen die vanaf 1999 tot 2019 in Nederlandse geleverd werd. In deze periode werden er bijna 110.000 nieuwe exemplaren bij de dealer verkocht. Van de eerste generatie (Zafira A) die van 1999-2006 leverbaar was, werden er zo’n 70.000 nieuwe exemplaren verkocht. Ook de tweede generatie (Zafira B, 2006-2011) werd ook goed verkocht. De derde generatie (2011-2019) werd de Zafira Tourer C genoemd en diens jaarlijks verkoop lag rond de 1.000 á 2.000 nieuw verkochte exemplaren. Na 2018 werden dit nog slechts enkele honderden, hetgeen mede het gevolg was van de dalende populariteit van de MPV. Opel besloot toen de Zafira enkel nog voort te zetten als personenbusje.

In 1999 was de Zafira de opvolger van de Opel Sintra, die van 1997 tot 1999 in Nederland werd geleverd, maar uit de markt werd gehaald vanwege veiligheidsproblemen. De Zafira werd op verschillende continenten geleverd. In het Verenigd Koninkrijk werd de Zafira vanzelfsprekend verkocht als de Vauxhall Zafira, in Australië als de Holden Zafira, in Maleisië als de Chevrolet Nabira, in Chili en Mexico als de Chevrolet Zafira en in Japan als de Subaru Traviq. De Zafira werd tevens tegelijkertijd geproduceerd met de Chevrolet Orlando, die daardoor wat gelijkenissen vertoont. De Zafira had als één van de eerste auto’s in zijn klasse standaard zeven zitplaatsen, waarvan de derde zitrij makkelijk kon worden weggevouwen in de laadvloer. Vanaf 2011 ging de Zafira als Opel Zafira Tourer verder en na 2019 werd dit de Zafira Life, maar dit is een personenbus.

Deze Opel Zafira is een midi-MPV. Auto’s in dit segment kenmerken zich door de grote, flexibel in te delen binnenruimte en tóch een beperkt formaat. De Opel Zafira wordt gebouwd op het platform van de middenklasser, namelijk de Opel Astra. Hierdoor blijft het formaat beperkt. De auto kan makkelijk mee in het dagelijks verkeer en parkeren vormt doorgaans geen enkel probleem. De grootste concurrent van de Opel Zafira was de Volkswagen Touran, die net een slag populairder zou worden dan de Zafira. Andere concurrenten kunnen worden gevonden in zevenzitters als de Renault Grand Scénic, Citroën Grand C4 Picasso en de Mazda 5.

Energielabel

Het meest recente model (2016-2019) van de Opel Zafira is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De hoge daklijn van de Zafira biedt veel ruimte. De bestuurder-plaats en de ruimte voor de passagier vóór is zeer goed. De hoge zit en grote voorruit geven een extra dimensie aan de ruimtelijke ervaring. Ook de passagiers op de tweede zitrij hebben veel hoofd- en beenruimte. Op de middenbank is ISOFix aanwezig. Heb je meer dan vijf personen te vervoeren, dan vouw je met één handbeweging de twee stoelen op de derde zitrij omhoog. Deze derde zitrij is het meest geschikt voor kinderen. Het unieke Flex7 systeem van Opel biedt een volledig vlakke laadvloer als je de stoelen niet nodig hebt. Hiermee heeft u 1820 liter bagageruimte tot uw beschikking. Met de derde zitrij omhoog heeft u 140 liter bagageruimte tot uw beschikking. Wilt u zeven zitplaatsen of heeft u liever veel bagageruimte? Dat is geen enkel probleem, dat kunt u helemaal naar uw eigen wens instellen. Door óók de tweede zitrij en zelfs de passagiersstoel vóór neer te klappen, kun je makkelijk grote voorwerpen vervoeren.

Techniek

De Opel Zafira is verkrijgbaar met verschillende benzine- en dieselmotoren. Hoewel er geen elektrische of hybride varianten worden aangeboden, zijn er wel Zafira’s met LPG en Aardgas als alternatief.

De Zafira werd in 1999 aanvankelijk aangeboden met een handgeschakelde 2.0 D(T)i dieselmotor of een automatische of handgeschakelde 16V benzinemotor (1.6i, 1.8i of 2.2i). De Zafira B uit 2006 werd zowel handgeschakeld als automaat geleverd met benzine-, diesel- en de curieuze aardgasmotor. De dieselmotor betrof een 1.9 CDTi met 100, 120 of 150 pk. Bij de benzinemotoren kon gekozen worden tussen een 1.6, 1.8, 2.0 Turbo of een 2.2 benzinemotor. Ook kon gekozen worden voor een sportieve Opel Zafira OPC, waarbij ‘OPC’ verwijst het naar Opel Performance Center die het vermogen van de auto hebben versterkt. De aardgasmotor betrof een 1.6 CNG, waarbij het laatste staat voor Compressed Natural Gas.

De meest recente generatie van de Zafira, de Zafira Tourer uit 2011, werd geleverd met een diverse selectie aan motoren. Behalve de optie voor diesel en benzine waren er ook een aardgas en LPG motoren beschikbaar, zowel handgeschakeld als automaat. De dieselmotor betrof een 1.6 CDTI met 136 pk of een 2.0 CDTI met 130, 165 of 170 pk. Daarnaast behoorde de handgeschakelde 2.0 CDTI Bi-Turbo met 195 pk ook tot de opties. De handgeschakelde en automatische benzinemotoren die tot de mogelijkheden behoorden waren de 1.4 Turbo met 120 of 140 pk en de 1.6 Turbo met 170 of 200 pk. Net als bij de generatie Zafira B betrof de aardgasmotor een handgeschakelde 1.6 CNG Turbo ecoFLEX, waarbij het laatste staat voor Compressed Natural Gas. Een alternatief hier nog op was de LPG motor, een handgeschakelde 1.4 Turbo 140pk Bi-Fuel.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: zeer ruim

De Opel Zafira is in 2011 opgevolgd door de Opel Zafira Tourer en deze is, net als de eerdere generaties Opel Zafira, sinds 2019 alleen nog verkrijgbaar als tweedehands auto. Het model heeft een zeer ruim aanbod aan occasions, aangezien het model zeer populair was. Diverse uitvoeringen van de Zafira zijn inmiddels in aanmerking gekomen voor de Youngtimer regeling, hetgeen een interessante optie kan zijn voor zakelijke rijders. Ook door te importeren vanuit Duitsland kunt u ook aan mooie exemplaren komen, want daar staan vaak uitvoeringen die in Nederland zeldzaam zijn. De Zafira is opgevolgd door de Zafira Life, maar dit model heeft feitelijk nog weinig raakvlakken met het MPV model, want dit is een personenbusje, vergelijkbaar met de Citroën Jumpy.

Bekijk ook: