In onze blogs bespreken we het laatste nieuws op het gebied van zevenzitters

Nog geen lid? Registreer nu! Of wachtwoord vergeten?

Blog

Maak van je Volvo V70 een 7zitter

mei 3, 2010, door Janno Roele

UPDATE: Handleiding kan je hier downloaden: download-instructie-installatie-derde-bankje-volvo-v70

In feite gaat dit artikel niet alleen over de V70 maar ook over voorgangers als de 850 en de V70-classic want daar is een extra bank ook mogelijk. Waar het in de basis op neerkomt is dat er in de achterbak een extra “naar achteren gerichte bank” gemonteerd kan worden. Deze passagiers van deze bank kijken naar achteren en rijden dus achteruit (als je vooruit rijdt uiteraard). Een derde bank is als los onderdeel te kopen via marktplaats, auto-demontage bedrijven, specialisten als bijvoorbeeld hunterparts of de Volvo dealer. Kosten zijn verschillend maar rond de 500 euro moet je voor een tweedehands wel iets kunnen vinden.

De montage moet je zelf kunnen doen als je een beetje handig bent: heel simpel gesteld de bekleding en vloerplaat losmaken, nieuwe bankje goed bekijken en dan moet duidelijk zijn wat waar moet komen. Lastig kan de “gordelhaspel” zijn. Hiervoor het roostertje onder de achterruit eruit wippen, schuimrubber onder het rooster verwijderen, bekleding lostrekken, gordelhaspel monteren met palletje in gaatje en boutje M10, bekleding vastzetten, rooster bij de inkeping om de gordel schuiven en weer vastzetten. Als je er niet uitkomt is op de zweedse volvo site een vrij uitgebreide Nederlandstalige handleiding te vinden.

De handleidingen zijn hier te vinden: download-instructie-installatie-derde-bankje-volvo-v70

De twee extra zitplaatsen zijn vaak populair bij kinderen. De plaatsen zijn ook eigenlijk alleen geschikt voor kinderen omdat je redelijk met je benen opgetrokken zit. Door de installatie van het bankje moet het reservewiel plaatsmaken voor een thuiskomertje. Dus als je een lekke band krijgt kan je na vervangen dus niet direct je hele reis voortzetten. De laadruimte van de auto is ook echt weg als de derde bank erin zit en het is niet heel eenvoudig meer de bank neer te klappen. Wat mij verder niet een heel prettig gevoel geeft is dat als er iemand achterop knalt je achterin niet echt meer een kreukelzone hebt…

Al met al kunnen we concluderen dat het mogelijk is je V70 om te bouwen naar een 7zitter. De montage is redelijk eenvoudig dus dat kan je zelf doen. De derde bank heeft voor- en nadelen dus daar moet je zelf een afweging maken. Je blijft wel met je hele gezin heel comfortabel rijden in de V70 als je de keuze maakt… Laat me je eigen ervaringen weten en reageer op dit artikel.

Met dank aan: volvov70forum.com

Originele datum bericht: 9 februari 2010

Foto's

32 Reacties

 • Bodine schreef:

  Goedemiddag,
  Ik heb nog een vraag! Ik zie staan dat er verschillende handleidingen zijn, voor de modellen voor en na 2000.
  Wij hebben een Volvo V70 van 2011, de vierde is op komst en nu zouden wij graag ook zo’n bankje willen. Zijn er ook bankjes voor de modellen na 2007 of is dat simpelweg niet mogelijk?
  Ik zie uit naar een reactie!

  Hartelijke groet,
  Bodine

 • Hoi Thijs,
  dit hoeft niet aangepast te worden omdat dit zitplaatsen zijn voor kinderen (onder de 1m 35cm). De zitplaatsen op het bankje tellen dus niet mee als ‘officiële’ zitplaatsen.

  mvg, 7zitter.

 • Thijs schreef:

  Beste Allen,

  Nu wil ik een bankje in mijn Volvo laten zetten. Maar hoe om te gaan met RDW en zitplaatsen ? Moet dit nog aangepast worden op kenteken bewijs ?

  Hoor het graag mvg Thijs

 • jelle schreef:

  Kan iemand mij een foto tonen hoe dit eruit ziet als de bank ingeklapt is? (van een v70, 1998)

 • abdel schreef:

  Beste v70gers,

  Ik ben op zoek achter zo’n koffer bankje, ik heb een v70 II van 2007 met een beige leder interrieur. Weet iemand waar ik terecht kan. Indien ja stuur mij een mailtje op : abdel.hamroun@telenet.be

  Met vriendelijke groeten,

  V70 2b.

 • danielle schreef:

  Bezitters, mag ik even de ervaring van met het bankje van jullie ? Ik wil er ook een laten inbouwen maar twijfel nog ivm lange rit gebruik ( veiligheid nagelezen en rdw voorwaarden. Auto heeft trekhaak dus kreukelzone is safe) Dank jullie wel.

 • De Vlieger Chris schreef:

  Bestaat er zo’n bankje voor een v50?

 • Wim schreef:

  past het derde bankje ook in combinatie met een gastank op de plek van het reservewiel?

 • wouter schreef:

  ik ben ook in het bezit van een v70 7 zitter,echter op het kentekenbewijs staat 5 pers. moet de auto na het toevoegen van de twee extra plaatsen opnieuw rdw gekeurd worden?
  vr gr wouter

 • Janno Roele schreef:

  Voor de volledigheid handleiding voor in installatie van het derde bankje hier:
  https://www.7zitter.nl/weblog/detail/download-instructie-installatie-derde-bankje-volvo-v70

 • Roel schreef:

  Ik heb nog een volledige set (3jaar oud) met alle toebehoren. V70 is namelijk enkele weken verkocht nu.
  Heb hem pas gedemonteerd en kan ook wel helpen bij de inbouw. Is helemaal niet moeilijk.
  Zal straks eens kijke of ik het instruktieboekje zelfs niet heb.
  Geïnteresseerden kunnen altijd mailen op de advertentie.
  http://www.2dehands.be/auto-onderdelen-accessoires/autoaccessoires/stoelen/v70-classic-volvo-850-92961526.html?qq=bankje+v70&pcpl;=&pc;_id=&afd;=

 • Janno Roele schreef:

  Ik heb nog even goed gezocht op internet maar kan ze ook niet meer vinden. Stom van me maar ik heb ze niet opgeslagen. Dus nu de vraag bij Volvo Nederland uitgezet. Ik hoop dat Volvo kan helpen! Zal de reactie hier posten…

 • miranda schreef:

  Wie heeft voor mij de instructies om mijn v70 uit 1998 om te bouwen tot een 7 zitter?
  groet miranda

 • Bruins Slot schreef:

  Quote uit autonieuws van autoweek:

  “Een aanrijding van achteren komt relatief veel voor, maar dit onderdeel wordt niet getest in de standaard Euro-NCAP tests. In samenwerking met Dekra namen de Duitse collega’s van AutoBild het heft in eigen hand. Voor de test werden een Renault Grand Scénic met zeven zitplaatsen en een Toyota iQ van achteren aangereden.

  De Grand Scénic werd van achteren aangereden door een Mercedes ML met een snelheid van 64 kilometer per uur. Uit de gegevens van de crashtest dummy’s bleek dat de inzittenden op de derde zitrij nauwelijks een kans hadden. De verwondingen waren zeer zwaar tot dodelijk.”

  de moderne (midi) zevenzitter is dus ook niet zaligmakend

 • Marc schreef:

  Is het bankje van de eerste foto ook geschikt om in te bouwen in een V70 bj 2000-2008? Of is die alleen geschikt voor de V70 classic (de opvolger van de 850). Die andere foto (reactie 21 juni) is een ander type bankje zie ik, die is kennelijk wel geschikt voor de nieuwere V70?

 • Pim schreef:

  Er is volgens mij niet zoiets als een V70 die voorbereid is op een derde bankje. De verdieping achterin is gewoon standaard te creëren door de bagagebakken eruit te halen. Derde bankje kan je zoals bovenstaand te lezen er zelf inschroeven. Ik heb net mijn V70 verkocht dus helaas kan ik je niet meer helpen.

 • Bram Houmes schreef:

  Dames en heren,
  Als je een V70 koopt zonder bankje, is de vloer t.p.v. de benen dan wel verdiept zoals het origineel is, of is die verdieping niet aanwezig.
  Bedankt alvast voor jullie reactie.
  Misschien weten je ook iemand die een V 70 te koop heeft ? Prijs +/- tot 9000,00.

  Bram.

 • Nils schreef:

  Staat inderdaad ook in de Volvo handleiding dat je de afdekhoes moet verwijderen om het bankje goed te kunnen gebruiker.
  Verder staat daar ook in dat een hondenrek of bagagenet verwijderd moet worden zodat kinderen ook nog via de zijkant de auto kunnen verlaten.

 • ariedegroot schreef:

  je kunt het bankje niet combineren met de hoes, maar de hoes kun je gemakkelijk verwijderen als je het bankje nodig hebt.

 • Joep Smulders schreef:

  Update:
  Op marktplaats.nl zag ik een aangeboden extra bankje voor de nieuwe V70. Weliswaar niet meer in de bodem te verzinken, maar het is een oplossing!
  Kijk eens op marktplaats.nl, auto-onderdelen Volvo, dan interieur en dan even zoeken.
  Gr Joep

 • Joep Smulders schreef:

  Bedankt voor je reactie.
  Ik bedoel eigenlijk het gebruik van een rolhoes, voor het geval het bankje in de bodem geklapt is.
  Kan ik dan wel een rolhoes plaatsen en gebruiken, zodat men de bagage niet ziet? Ik gebruik het bankje namelijk af en toe eens en niet dagelijks.
  Groet Joep

 • Janno Roele schreef:

  Hoi Joep,

  Ik heb zelf geen ervaring met het derde bankje in mijn V70 maar heb nog wel even goed gekeken naar de foto’s en daaruit trek ik de conclusie dat het derde bankje niet te combineren is met de afdekhoes. Ik heb een foto toegevoegd aan het artikel (https://www.7zitter.nl/images/uploads/weblog/7dd371862f298b5d9bb688959b97be14.JPG) en daarop is goed te zien dat het bankje hoger is dan de afdekhoes. Daarnaast zit de rugleuning volgens mij op de plek waar normaal gesproken de afdekhoes vastgeklikt moet worden. Dus ik zou zeggen dat het niet te combineren is. Hoop dat dit je verder helpt!

  Groeten,
  Janno

  PS. Foto gevonden op de site http://www.volvostations.nl. De V70 is een V70 met als bouwjaar 2002 (http://www.volvostations.nl/index.php?page=voorraad&auto=128)

 • Joep Smulders schreef:

  weet iemand hier op het forum of een derde bankje te combineren is met een afdekrolhoes? Of past dat niet samen? Hoe doen jullie dit?

 • Joep Smulders schreef:

  @J. Roele
  Bedankt voor je antwoord op mijn vraag over de mogelijkheid om een newV70 om te toveren tot een 7-zitter.
  Jammer dat het niet kan, maar fijn dat ik dat nu weet. Mss is de multimac een oplossing. Goede tip van Jason!
  Groeten Joep

 • Janno Roele schreef:

  Hi Ronald,

  De link in het artikel deed het idd niet meer. Ik heb even gezocht en op die Zweedse site is de installatiehandleiding nog wel te vinden maar onder een andere link.

  Link voor de pagina t.b.v. het zoeken: http://vccs.volvocars.se/accessories/ii/

  Link naar de specifieke handleiding voor het installeren van een “Extra naar achteren gerichte bank”:
  http://vccs.volvocars.se/accessories/ii/Details.aspx?uid=9b671ba4-fc32-4ce8-a6bd-e812d708c5df&model=V70

  Ik hoop dat je hiermee bent geholpen!!!

 • Ronald schreef:

  Ik heb dat grijze bankje gekocht voor mijn XC70 2003; ik heb geen idee hoe ik die gordel erin krijg.
  En moet ik mijn ‘hondenrek’ eruit halen om daar de gordel te bevestigen?
  Helaas doet de link met de gebruiksaanwijzing het niet meer; heeft iemand toevallig ‘m gedownload?

 • Janno Roele schreef:

  @jason wat een sublieme uitvinding zeg! Ik ga er een weblog artikel over schrijven!!! Dit soort informatie hoort hier op de site toegevoegd te worden! Super die link!

 • jason schreef:

  Misschien nog een tip maak van elke auto een zeven zitter:
  http://www.multimac.co.uk

 • Janno Roele schreef:

  @Joep ik heb vandaag even navraag gedaan bij Volvo Cars Nederland B.V. en het volgende antwoord gekregen:

  “Dank voor uw email. Voor het nieuwste type Volvo V70 is geen derde bankje meer leverbaar. Wij kunnen u helaas niet anders informeren. ”

  Helaas dus geen derde bankje meer in de nieuwe Volvo V70. Geen reden gegeven verder voor het niet meer mogelijk maken van deze optie!

 • joep schreef:

  Is dit bankje inbouwen ook mogelijk in het nieuwe model vanaf 2008? De newV70 dus?

 • Isabella Janzen schreef:

  dank je voor het duidelijke artikel Janno… ik heb mijn vriend gevraagd of hij de kit wil inbouwen aangezien ik mn Q7 liever voor de V70 inruil

  thnx

Reageer zelf

Wil je reageren op dit weblog? Vul hieronder je reactie in!

Als je je eenmalig aanmeldt als lid van 7zitter hoef je nooit meer je naam, e-mailadres of de beveiligingscode in te vullen. Bovendien kun je dan zien in welke auto de andere leden rijden, hun profiel bekijken en je eigen profiel aanmaken. Meld je nu aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ouder artikel: Samenvatting van April 2010 (01 May 2010)

Nieuwer artikel: Shell Eco-marathon record: 4.414 km op 1 liter brandstof (07 May 2010)

Geef je mening

Voor welke energiebron zou u kiezen bij de aanschaf van een zevenzitter?

Laden ... Laden ...

Meest bekeken

Inloggen